Barnen satte sig i en ring, alla fick varsin lussebulle och Günter började berätta om julen.

"För mycket mycket länge sedan meine kindern, ryktades det om att det skulle ha funnits en man som hette Jesus som var jude och som föddes på juldagen. Denne Jesus skulle tydligen ha varit guds son och ha kunnat läka folks sjukdomar med bara sina händern. Det var därför man firade jul eller weinacht som det heter på deutch, för mycket länge sedan. Men det är ju gantz befängt förstår ju alle! Så nu för tiden firar man jul för att hylla 5 heliga ting. För det första der saffran, världen godaste krydda, för att påminna oss om att det inte är alla i världen som har råd att äta und trinken. För det andra das julgran, för att påminna oss om att ta hand om naturen och inte förstöra den. För det tredje die julklappar, för att påminna oss om att vara snälla mot varandra och ge varandra gåvor som har vi förtjänat efter ett års slit och efter novembers gråa kalla dagar. För det fjärde hyllar vi snön, för det är inte säkert att den finns kvar så länge till när den globala uppvärmningen slår till. För det femte hyllar vi..."

Günter fortsatte att berätta och barnen mös i den härliga stämmningen. Några slumrade till men det gjorde ingenting. Fredagen innan advent ska ju faktiskt vara en lugn och mysig skoldag.

 

När de andra barnen började trilla in, gick de in i klassrummet. Där var ingenting sig likt. Bänkarna stod uppställda längs väggen och Günter hade dukat upp lussebullar på katedern!

-"Guten morgen kindern!", ropade Günter glatt, "heute är det fredagen före första advent och då brukar vi alltid ha det lite müsigt in der schule!"

-"Coolt!", sa Björn.

 

Pippi, Jarvis, Kim och Kent, kom tidigt till skolan på fredagen. Pippi och Kim pratade musik, precis som de hade gjort alla dagar den senste veckan. Jarvis och Kent passade på att påbörja nästa veckas läxor, trots att Pippi retsamt kallade dem för pluggisar.